سبز روح آخرین مطالب
آرشیو وبلاگ پیوندها آمار وبلاگ
جمعه 90 بهمن 28 :: 7:30 صبح :: نویسنده : سارا صدر
بی شک ارزش بین المللی دانشگاه تهران، شهرت جهانی سردر اصلی آن را نیز به ارمغان آورده است. این بنای تاریخی، علاوه بر این که در سطح ملی سمبل تمام نمای علم، دانش، معرفت و نماد زندگی شیرین دانشجویی در زیر سقف مرکز نمادین علمی کشور (دانشگاه تهران) است، در خارج از ایران نیز معرف یک دانشگاه نامدار در سطح خاورمیانه است.
این سر در برای بسیاری از گردشگران تداعی کننده تهران و حتی ایران است.
با یک بررسی گذرا می توان ادعا کرد که از میان معروف ترین و معتبرترین دانشگاه های دنیا، دانشگاه تهران تنها دانشگاهی است که از طریق یک بنای فرهنگی سمبلیک با مهندسی پیچیده، پیام های ویژه معنوی، علمی و فرهنگی را به مخاطبان خود القا می کند.
سردر دانشگاه تهران ، پرواز به سوی آموزش :
برخی بر این عقیده اند که طرح سردر دانشگاه، الهام گرفته از تصویر خیالی دو پرنده ای است که بال هایشان را برای اوج گرفتن و برخاستن از زمین، باز کرده اند. علم و دانش به دو بال تشبیه شده اند که ورود به دانشگاه با آن دو ممکن است و خروج از دانشگاه نیز با تقویت این بال ها موجب صعود افراد بر فراز اجتماع خود و پاسداری از آن می شود.
عده ای دیگر آن را به عنوان کتابی که به صورت باز در مقابل دیدگان گذارده شده باشد می دانند که بیانگر ارزش مطالعه و تحقیق است. اما از تاریخچه و نحوه ساخت این سردر اطلاعات و اسناد کاملی به دست نیامده است.
ببر پایه آخرین صورت حساب و وضعیت شرکت آرمه هزینه اجرای طرح مبلغ 24هزار و 500تومان بوده است.
نشان رسمی دانشگاه تهران :
جدا از سر در دانشگاه تهران نشان رسمی این دانشگاهی نیز قدمتی طولانی دارد.نقشی که امروز به عنوان نشان رسمی دانشگاه تهران انتخاب شده، از نقوش تاریخی کشور است که سابقه ممتدی در آثار صنعتی داشته و مقام شامخی در فرهنگ ایران باستان حائز اهمیت بوده است. آرم یا نشان دانشگاه تهران که توسط دکتر محسن مقدم، استاد فقید دانشکده هنرهای زیبا طراحی شده است، برداشت وتقلیدی است از نقشی که به صورت گچ بری شده در محوطه های دوران ساسانی، نقش برجسته ها و نقوش مهرهای این دوره دیده شده است و دراین مورد بویژه تقلیدی است از پلاک گچ بری شده مکشوفه از شهر ساسانی تیسفون. باید عناصر تشکیل دهنده آرم را به صورت جز جز و دلیل این انتخاب را تفسیر کرد:
آرم دانشگاه تهران تصویری است از دوبال، نوشته دانشگاه تهران و نیز دایره ای به دور این دو. دو بال :
دو بال" در آرم دانشگاه تهران، نشانی که به سادگی و در اولین نگاه به چشم می خورد برای هر آن کس که حتی پیشینه و فلسفه این انتخاب را نمی داند یادآور اوج گرفتن و حرکت رو به سمت بالا است.دانشگاه را تنها مظهری برای صرف آموختن نمی داند بلکه بستری برای پرورش و رشد آدمی است او را به تعالی می رساند. دوبال در گذر تاریخ: این تصویر صورت "داغ " در بین طوایف مسکون درایران مورد استفاده بوده است و کلا این به عنوان نشان مالکیت بود بر هر چیزی که صاحب آن بودند.در دوران ساسانی این نشان ها در نقش برجسته ها، سکه ها و ظروف نقره به عنوان نشان های خانوادگی به کار رفته اندطرح دانشگاه تهران از نقش گچ بری شده مکشوفه از تیسفون گرفته شده است که نمونه منشاء آن در کاخ ساسانی مشکوفه از دامغان در دست است. هم در این مورد و هم در موارد مشابه آن در مهرهای ساسانی، نشان ها عموماً در میان دو بال تزئینی ( که می تواند بال عقاب باشد ) قرار داده شده اند که کاربرد آن را در دیگر نقوش این دوره و شکل تاج های ساسانی به ویژه در اواخر این دوره شاهد هستیم. در شاهنامه فردوسی نیز این گونه تاج ها با عنوان تاج های "دوپر" یاد شده است. کلمه دانشگاه و تهران و فنت آن :
در مورد پلاک به دست آمده از تیسفون، نقش میان بال ها از ترکیب حروف خط این دوره (پهلوی ساسانی) ساخته شده است و عده ای سعی در خواندن و توجیه این نشان ها کرده اند. در مورد تیسفون نقش مورد بحث به صورت « افزوت » (امرود) به معنای فراوانی و افزونی و نیز به صورت «ایلان» (ایران) نیز به صورت «او» برای کلمه اورمزد به معنای اهورا مزدا و یا صرفاً اسم هرمزه و هرمز خوانده شده است. استفاده دو کلمه دانشگاه تهران به شیوه نشان های دوران ساسانی (که از ترکیب حروف تشکیل می شود) در میان بال های تزئینی بر این پایه بوده است. حاشیه آرم :
دانشگاه تهران در میان این دوبال در حاشیه ی دایره ای محسور است; حاشیه تزئینی که از دوایر ریز تشکیل شده ناست و در دوران هخامنشی به عنوان یک عامل تزئینی مخصوصا در سکه ها به کار می رفته و در دوران ساسانی نیز در سکه ها، مهرها و گچ بری مورد استفاده داشته است.
موضوع مطلب : |
||